A vakolat teljesen használhatatlanná vált? Nem lehet már a régi vakolatra festeni, tapétázni, burkolni? Megoldás a vakolat leverés! Hívj:+36 20 372 8891
Árajánlatkérés

régi vakolat leverése.

Vakolat bontás, leverés

Vakolat leverés árak (2021)

A régi vakolat leverése a mennyezetről nehéz feladat! Ez annak a ténynek köszönhető, hogy olyan helyzetben kell dolgoznia, ahol a karjai folyamatosan fel vannak emelve. Gyorsan elfáradnak és elzsibbadnak, további pihenésre van szükség. Ezért a vakolat leverés egységára 1000 – 2500 ezer forint/ nm közzé esik. Az ár a téglafelület tisztítását nem tartalmazza csak a meglazult könnyen eltávolítható vakolat leverését. Vakolat leverése a téglafal károsodása nélkül a nyers téglaburkolatig 2600Ft/nm-től, fugázással 6500Ft/nm-től.

Régi rossz vakolat leverése

Sokszor előfordul, hogy a kőművesek kevés cementet adnak a habarcshoz (malter) és ennek eredménye a vakolat megrepedezése, gyengévé válása. A fal vakolása szükséges a helyiségek belső és külső díszítéséhez. E nélkül, nem lehet egy házat megépíteni. A falak vakolása 30%- l növeli a falak szilárdságát. A vakolás után a falakat lehet burkolni, festeni vagy akár tapétával ellátni.

Mit kell tenni, ha a vakolat teljesen tönkrement? Ha teljesen használhatatlanná vált, nem érdemes tákolgatni különböző típusú mélyalapozók és spéci vakolatokkal, mert felesleges pénzkidobás. A megoldás a vakolat leverés és az újra vakolás. Vannak, akik ennek ellenére is az alapozóval, majd gittel, akarnak csodát elérni, amely csak ideiglenes megoldás, sokáig nem fog igazi hatást kelteni. Ha nem az egész falat vakolják újra csak a rossz helyeken, akkor a helyzet megmentésére számos módszer létezik. Például különösen rossz helyeken mély alapozás után erősen javított mészhabarccsal vakoljuk újra a felületet. Falbontás

Vakolat leverés oldalfalról és mennyezetről.

Vakolat leverése, a felület előkészítése

Meglazult vakolat leverése

Vakolat leverés

A vakolat leverés fárasztó és sok porral járó feladat. Nem mindegy milyen vakolatról van szó ezért a vakolat leverés módszerei is különbözőek.
 • Az első lépés a régi vakolat állapotának helyes felmérése hogy kibírja-e a további igénybevételeket. A szemrevételezés során van az egyértelműen megállapítható, hogy a vakolat a fal felületétől elvált és már csak a szentlélek hálni jár belé. A másik szemrevételezési típus mikor nem egyértelmű, látszólag a vakolat megbízhatónak tűnik. Ebben az esetben végig kell kopogtatni a fal teljes felületét, és a kopogó hangból lehet megállapítani a vakolat minőségét. Persze ehhez már nem árt, ha rendelkezünk tapasztalattal a vakolat leverés területén.
 • Figyeljünk figyelmesen az ütés hangjára. Ha tompa hangot hallunk, ez azt jelenti, hogy a vakolat falhoz tapadása jó. Ha viszont üreges hangot halunk, akkor azt jelzi, Károsodott vakolat leverésehogy a fal és a vakolat között van egy rés, vagyis ezen a helyen a vakolat elmozdult a faltól, de nem esik le, mivel a szomszédos vakolat „tartja”, amely még nem veszítette el tapadó tulajdonságait. Előfordulhat, hogy az ütögetéskor a meglazult vakolatdarabok leeshetnek.
 • Sok esetben a kopogtatási teszt sikeresen teljesül, és nem észlelünk üreges hangot. Viszont ennek ellenére is előfordulhat, hogy a vakolatunk mégsem jó. Régebben (Kőműves Kelemen idejében) a kőművesek a legolcsóbb cement-homok keveréket használták a nagyobb megtakarítás érdekében. A cement mennyisége minimális volt a vakoló habarcsban, ezért a vakolat színe világosszürke volt. Viszont a homok komponens túlsúlya miatt a habarcs kevésbé lett szilárd, és hajlamossá vált repedések kialakulására és a száradás után morzsolhatóvá vált. Hogy ez így van-e az Ön esetében, egy spakli segítségével ellenőrizhető.
 • Spakli segítségével kaparja meg a vakolat felületét. Ha marad egy mély barázda a vakolat felületén és látja, hogy a homokszemek könnyen peregni kezdenek, akkor ez azt jelenti, hogy a vakolat minősége nem megfelelő.
 • Vakolat leverés oldalfalról.A következő lépesben meg kell határozni a vakolat vastagságát, és hogy teljes mélységében rossz állapotban van-e. Ehhez egy tenyérnyi helyen le kell kaparni a vakolatot a tégláig, és ha könnyen eltávolítható, akkor el kell távolítania a habarcsot az egész falfelületről.
 • Ha viszont nem lehet könnyen eltávolítani a vakolatot a tégláig, csak a felső 2-3 mm akkor szerencsénk van. A porhanyós málló részt gyorsan ellehet távolitani majd ezt követőén mélyalopozzuk és egy vékony javított habarcsréteggel újra vakoljuk, ezt nevezzük vakolatjavításnak. Ezzel a módszerrel, nemcsak a vakolás helyreállítási ideje csökkenthető, hanem pénzt is megtakaríthatunk vele.
 • Miután megállapítottuk a régi vakolat összes hibáit felmerülnek a következő kérdések: 1. vakolat leverés a teljes felületen tégláig történjen vagy 2. részleges vakolat leverés? Döntésünk során vegyük figyelembe azokat az eseteket, amikor teljes vakolat leverésre van szükség:

Vakolat leverése, lakásban

Teljes vakolat leverés

A régi vakolat teljes leverésére nemcsak akkor lehet szükség, ha tönkrement, hanem akkor is, ha a vakolt felület esztétikailag nem jó például egyenetlen a felület. A vakolat felhordása során nem foglalkoztok a minőséggel, összecsapták nem foglalkozva a függőlegességgel sem síkfelület kiképzéssel. Az ilyen falfelületre glettelni festeni lehet, de minőségi problémák lesznek, főleg surlófénynél mikor a legkisebb felületi hibák még erőteljesebbé válnak.(egyszerűen ronda lesz)

Burkolni az ilyen görbe egyenetlen felületekre nem szabad, de mégis szoktak. Ennek egyszerű okai vannak: hozzá nem értés, hanyag munka, stb. Ezért fontos a rossz vakolat leverés, majd a vakolatjavítás. A falak ilyen előkészítése szükséges a festéshez, tapétázáshoz és a burkoláshoz.

Csempe burkolás, csemperagasztóval történő fektetése során a kisebb szabálytalanságok még orvosolhatók, más esetekben ez már nem lehetséges. De ebben az esetben mérlegelni kell a plusz kiadásokat, mert rossz felület burkolásához több anyag és több idő szükséges!

Beltéri vakolat leverés

Részleges vakolat leverés

Feszített mennyezett készítés spot világitással csak síkfelületre lehetséges. Ezért el kell távolítani a mennyezeten lévő régi egyenetlen vakolat réteget, ez a részleges vakolat leverés. A vakolatleverés után a leggyorsabb és legjobb megoldás a gipszkarton álmennyezet készítés melybe könnyen beszerelhető a spot lámpatest.

Ha a legkisebb kétség merül fel a vakolat megbízhatóságával kapcsolatban, különösen, ha nehéz burkolattal akarjuk ellátni, akkor jobb, ha a nem megfelelő vakolatot leverjük. Felesleges pénzkidobás és ráadásul feleslegesen terheljük meg a falakat. Másodszor tény, hogy egy erős vakolat réteg nem válik el a faltól, ha nehéz burkolattal látjuk el és a nedvességet sem szívja el a ragasztókeverékből.

Amikor a falfelületen, elsősorban a nyílászárók körül és a sarkokban penész jelenik meg, a részleges vakolat leverés az első lépés a probléma megszüntetéséhez.

A stukator gipszvakolat meglehetősen szilárd, viszont a nedveséggel szemben sérülékeny, ezért szükség szerint eltávolítható.

Vakolat leverés mennyezet.
Agyagalapú vakolat leverés

Agyagalapú – sár vakolatot vályogból készült parasztházaknál használtak. Használták még vert falak (sárfal) építésénél és használták kandallók és kályhák építésénél. Ha ezek a vakolatok megrepednek akkor a hővezető képesség jelentősen lecsökken, ezért nem kerülhető el a teljes vakolat leverés.


Amikor a mészvakolat meggyengült, vagy ha további cement-homok keveréket kell felvinni rá, a régi habarcsot teljesen el kell távolítani!

Vakolat eltávolítás hatékonyan

Vakolat leverés oldalfalról és mennyezetről.

Vakolathibák, amik a vakolat leveréshez vezet
 1. Repedések
  – előfordulásuk annak a ténynek köszönhető, hogy a malter összetétele nem megfelelő rosszul keverték. 

  – vagy a helyiségben túl meleg volt, ami a habarcs túl gyors kiszáradásához vezetett.
 2. Dudorok
  – általában akkor jelennek meg, ha mészvakolattal végezzük a vakolást, amelyben oltatlan mészdarabkák vannak.
 3. Duzzanat
  – akkor jelenik meg, ha a vakolandó falfelület nedvességtartalma túl magas.
 4. Zsugorodás
  – akkor fordulhat elő, ha erősebb habarcsot (erősen javított cementhabarcs) visznek fel egy gyengébb falfelületre vagy az aljzat nedveségtartalma túl alacsony, vagyis száraz. Ha a régi vakolat meglehetősen erős, és csak néhány helyen találkoznak a fenti ellentmondásokkal, akkor részleges vakolat leverés a megoldás.

Ha vakolatleverésre van, szükséged Hívj:+36 20 372 8891

Zsákos Sitt Szállítás